Maurice Duruflé - Notre Père 

Camille Saint-Saëns - Ave Verum Corpus 

César Franck - Panis Angelicus (met orgel) 

Gabriel Fauré - Requiem, opus 48 

PAUZE 

César Franck - Symfonie in d (cor anglais, basklarinet, 2 cornetten, harp) 

Notre Père – Maurice Duruflé

Maurice Duruflé schreef relatief weinig stukken. Notre Père op. 14, gebaseerd op het ‘Onze Vader’, Mattheus 6:9-13), is het laatste werk dat hij (in 1976) componeerde. Het is ook het kortste dat hij ooit schreef. De muziek is simpel en plechtig, maar enorm ontroerend. Velen denken dat dit werk zijn gemoedstoestand beschreef na het ongeluk een jaar eerder, dat een einde maakte aan zijn carrière als organist.
De vertaling van Notre Père vind je hier.

Ave verum corpus – Camille Saint-Saëns

Camille Saint-Saëns speelde in verschillende kerken in Parijs en bekleedde zelfs de positie van vaste organist in de Eglise de la Madeleine (waar hij in 1877 werd opgevolgd door Gabriel Fauré).
Ave verum corpus is een korte hymne uit de veertiende eeuw die door verschillende componisten op muziek is gezet. Hoewel Saint-Saëns niet altijd geassocieerd wordt met heilige muziek heeft hij veel werken geschreven die gebaseerd zijn op psalmen en liturgische teksten, waaronder dit Ave verum, dat wordt gezongen tijdens de eucharistieviering.
De vertaling van Ave verum corpus vind je hier.

Panis angelicus – César Franck

Thomas van Aquino schreef in 1264 een hymne, Sacris solemniis geheten. Het voorlaatste deel uit deze hymne is het Panis angelicus, waar Cesar Franck zijn - meest uitgevoerde - muziekwerk op schreef. Panis angelicus is geschreven voor tenor, harp, cello en orgel, maar in de loop der jaren is dit werk op diverse manieren uitgevoerd. Alleen al op Muziekweb zijn 127 verschillende uitvoeringen te vinden.
De vertaling van Panis angelicus vind je hier.

Requiem – Gabriel Fauré

‘Mijn Requiem is zachtmoedig van temperament, zoals ikzelf’ Gabriel Fauré componeerde zijn Requiem in d-mineur, opus 48 tussen 1887 en 1890. Het Libera me componeerde hij in 1877 als losstaand werk. De overige delen zijn daar later aan toegevoegd. Fauré heeft, in tegenstelling tot de meeste andere componisten, bewust het Dies Irae niet opgenomen. Daarnaast heeft hij de oorspronkelijke tekst van het Requiem op een aantal punten aangepast.
De vertaling van het Requiem vind je hier.

Symfonie in D-klein – César Franck

De Symfonie in D-klein is het meest bekende orkestwerk van Franck en de enige complete symfonie die door hem geschreven is. Het werk maakte in 1889 een slechte start. Het was niet gebruikelijk dat Franse componisten (geboren in Luik, weliswaar) symfonische muziek schreven, maar Franck vond dat Frankrijk in dat opzicht achter bleef bij Duitsland en schreef daarom zijn – door o.a. Gounod en Ravel verguisde – symfonie. En hij kreeg gelijk: hoewel niet het makkelijkste wordt zijn symfonie tegenwoordig wel beschouwd als één van zijn mooiste werken, niet in de laatste plaats door de prachtige solo voor althobo in het langzame deel.

Login (alleen voor leden)