Ruben de GrauwZingen is voor dirigent Ruben de Grauw, geboren in 1980, meer dan een passie. Hij zong al vanaf zijn 7e jaar bij het Sacramentskoor in Breda, de bakermat van zijn muzikale training. Op zijn 16e richtte hij met enkele vrienden een koor op: Jeugdkamerkoor Plurale Tantum. Nog steeds is Ruben de artistieke leider van dit koor speciaal voor jongeren van 15 tot 25 jaar.

Hij studeerde in 2008 af aan het Rotterdams Conservatorium, waar hij in 2004 – na een afgeronde HBO-studie ‘Beurs- en evenementenmanagement’ – startte met zijn studie koordirectie. Daaropvolgend behaalde hij zijn ‘Master of Music’ bij Louis Buskens aan het Brabants Conservatorium in Tilburg.

Momenteel is hij vaste dirigent van projectkoor Cappella Ex Occasione uit Breda en Consortium Musicum Divertimento. Sinds 2009 is hij muzikaal leider van de Bredase theatervoorstelling Solveig’s Ring. Per 1 november 2011 is hij aangesteld als dirigent bij Krashna Musika, het (klassieke) studentengezelschap in Delft.

Als zanger (tenor) is Ruben actief bij Laurens Bach Collegium (Rotterdam), Studium Chorale (Maastricht) en PA'dam (Amsterdam).Typisch voor de muzikale veelzijdigheid van Ruben: op de vraag ‘wat vind je de mooiste muziek om te dirigeren’ antwoordde hij: ‘de muziek die op dit moment op mijn standaard ligt’.

Van september 2012 tot en met mei 2014 was Ruben de vaste koordirigent van Het Wagenings Symfonie Orkest en Het Andere Koor.