jussi jaatinen portretJussi Jaatinen (Finland, 1974) studeerde viool en muziektheorie aan de Sibelius-Academie in Helsinki.  Hij studeerde orkestdirectie aan het Rotterdams Conservatorium bij Jurjen Hempel en Ernst van Tiel.  Daarna zette hij zijn studies voort aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en aan de Zuid-Nederlandse Hogeschool voor Muziek bij Jac van Steen. Jussi Jaatinen heeft deelgenomen aan diverse master-classes onder andere bij Peter Eötvös, professor Jorma Panula en Lucas Vis met het Schleswig-Holstein Musik Festival Orkest, Südwestdeutsche Philharmonie, en Brabants Orkest. 

Hij dirigeert geregeld ensembles en orkesten, waaronder het Rotterdams Philharmonisch Orkest, Het Zeeuws Orkest, het Gelders Orkest,  Asko Ensemble, Holland Symfonia, Istanbul State Symphony Orchestra. Hij is ook als dirigent verbonden bij diverse conservatoria in Nederland, waaronder het Utrechts Conservatorium waar hij ook de functie van docent orkestdirectie heeft sinds 2008. In 2004 werd aan hem de Kersjes van Groenekan Prijs voor dirigenten toegekend.

Behalve in het standaardrepertoire is hij geïnteresseerd in hedendaagse muziek en heeft al tientallen composities in première gebracht. Hij heeft gewerkt met artiesten als David Geringas, Irvine Arditti, Miranda van Kralingen, Johannette Zomer, Geoffrey Douglas Madge, Maxence Larrieu en Tommi Hakala.  Van 2006 tot 2010 was hij vast dirigent van Orkest de Volharding. Jussi is chef-dirigent van Kamerorkest Pulcinella en het Utrechts Blazers Ensemble. 
Vanaf de herfst 2008 is hij dirigent geworden van het nieuw opgerichte Nieuw Kamer Orkest in Nederland.  Hij werd ook dirigent van het Wagenings Symfonie Orkest en Het Andere Koor.

In 2012 besluit Jussi om privé-redenen weer terug te keren naar Finland om daar zijn carrière voort te zetten. Wij hebben volkomen begrip hiervoor, maar het orkest en het koor vonden het erg jammer vanwege de fijne samenwerking.