“ Van mijn klassieke leraren leerde ik vioolspelen, van de zigeuners leerde ik muziek maken."

Tandarts Jan-Christiaan Oortwijn begon op zijn tiende met vioollessen bij Dick Blokbergen aan de muziekschool in Wageningen. Na vier jaar werd hij voor het eerst concertmeester. Sindsdien was hij concertmeester van onder andere het Nederlands Studenten Kamer Orkest, Nederlands Sinfonietta en het Nijmeegs Symfonie Orkest. Bovendien is Jan-Christiaan al sinds 1982 onze concertmeester.
Jan-Christiaan wordt geregeld gevraagd om in te vallen als concertmeester of om strijkersrepetities te leiden. Sinds 1994 is hij concertmeester van Het Orkest Amsterdam en leidt hij hier ook de strijkersrepetities.
Een groot voorbeeld voor hem is zijn leraar Valentin Zhuk, die ondanks zijn leeftijd van 81 nog steeds een internationaal veelgevraagd solist, concertmeester en dirigent is.
Jan-Christiaan speelde ook in professionele orkesten als Het Gelders Orkest en het Amsterdam Symphony Orchestra.

Behalve door de klassieke muziek werd Jan-Christiaan al vroeg gegrepen door de Hongaarse zigeunermuziek. Hij begon op zijn twaalfde met het naspelen van de zigeunerplaten van zijn ouders. Na lessen te hebben gevolgd bij Nello Mirando mocht hij meespelen in het Koninklijk Zigeunerorkest Tata Mirando. In Boedapest studeerde hij samen met pianist Ernst B. Ernst bij zigeunerkoning Boross Lajos.