In 1969 ontwikkelde toenmalig muziekdocent Cees Mobach op Scholengemeenschap Pantarijn (destijds nog Rijksscholengemeenschap ‘Het Wagenings Lyceum’) een koor- en orkestcultuur die nog steeds bestaat en die landelijke bekendheid heeft verworven. Zonder ook maar een jaar over te slaan werd een zeer divers repertoire uitgevoerd in binnen- en buitenland. Daarbij werd (en wordt) steeds gestreefd naar afgewogen combinaties van zelden uitgevoerd repertoire met bekender werk, van barok tot heden, zoals het Magnificat van Rutter en Gallia van Gounod.

Rond het 25-jarig bestaan van het schoolkoor werd een gigantisch oud-ledenkoor samengesteld om samen met de reguliere scholieren en het Begeleidingsorkest het Requiem van Sgambati uit te voeren in een uitverkocht Concertgebouw. Dat was in 1994. In 1995 volgde daarop de oprichting van ‘Het Andere Koor’ en ‘Het Wagenings Symfonie Orkest’, kortweg HAK en HWSO genoemd. Vanaf dat moment was het ook voor anderen mogelijk om mee te zingen of te spelen. Hoewel HWSO net als het koor een amateurgezelschap is, maken ook professionele musici en vakstudenten (veelal oudleerlingen van Pantarijn) deel uit van het orkest. Later, in 2003, werd nogmaals een beroep gedaan op de oudleden, ditmaal om het koor bij te staan in de overdonderende koorsymfonie The Bells van Rachmaninoff. 2008 bracht een grote ommekeer: na 39 jaar hing Cees Mobach het dirigentenstokje aan de wilgen.

Zijn plaats werd ingenomen door Jussi Jaatinen uit Finland. Jussi werkte al een geruim aantal jaren als dirigent in Nederland. Met hem gingen koor en orkest een nieuw tijdperk in en werden door het koor voor het eerst ook a capella werken uitgevoerd, zoals het wonderschone Sydameni Laulu van Sibelius en het Pater Noster van Stravinsky. Jammer genoeg mocht de samenwerking met Jussi maar vijf jaar duren. In 2012 is Jussi, zeer tot verdriet van koor en orkest, met zijn vrouw en kinderen teruggegaan naar Finland om daar zijn carrière voort te zetten.

In  2013 kwamen Michel Delanghe en Ruben de Grauw de gelederen versterken, respectievelijk als orkest- en koordirigent. Met hen beiden hebben we in 2014 een tweetal zeer bijzondere concerten gegeven. Voor het eerst gaf het koor een eigen concert, zonder de vertrouwde steun van HWSO, maar het pakte wonderwel uit. En het orkest zette een geweldige prestatie neer door in mei van 2014 een fantastische concertante uitvoering van de opera Tosca te geven.

Jammer genoeg hebben we in 2014 alweer afscheid moeten nemen van Ruben als koordirigent  Gelukkig doet hij nog regelmatig met ons mee als repetitor. En in 2015 moest Michiel vanwege zijn andere werkzaamheden ook stoppen.

Gelukkig hebben we weer een nieuwe, fantastische dirigent gevonden in de persoon van Stef Collignon, een musicus en een genieter. Iemand die weet waar het bij ons om gaat en waarmee we heel veel mooie muziek gaan maken.

Login (alleen voor leden)